Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συχνές ερωτήσεις κοιλιοπλαστικής – μίνι κοιλιοπλαστικής

Σε ποιους απευθύνεται;

H κοιλιοπλαστική μπορει να βοηθήσει γυναίκες και ανδρες που εμφανίζουν περίσεια δέρματος και χαλάρωση στην κοιλιακή χώρα που μπορει να περιλαμβάνει και τους κοιλιακόυς μυες. Αυτά μπορεί να είναι συνεπεία εγκυμοσύνων στις γυναίκες ή και μεγάλης διακύμανσης βάρους. Όταν αυτό το πρόβλημα είναι περιορισμένο στην κατώτερη κοιλιακή χώρα μπορει να αντιμετωπιστει με μικρότερης έκτασης κοιλιοπλαστική, την λεγόμενη και mini κοιλιοπλαστική.

Ποιος είναι ο στόχος της;

Σκοπός της επέμβασης είναι να επαναφέρει την κοιλιακή  χώρα οόσο το δυνατόν εγγύτερα στην προτέρα της κατάσταση απο πλευράς εμφάνισης αλλά και μυικού τονου εφόσον αυτό χρειάζεται.

Τι να κάνω πριν την επέμβαση;  (Τι είδους προετοιμασία χρειάζεται πριν την επέμβαση;)

Η τακτική ασκηση των μυών της περιοχής βοηθά πολυ στο καλύτερο αποτέλεσμα μετά την επέμβαση αλλά και η προσπάθεια απώλειας περίσσειας κι΄λών που ίσως υπάρχουν πριν την επέμβαση θα βοηθήσει επισης. Το κάπνισμα η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ασπιρίνης και βιταμινούχων σκευασμάτων δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο πρέπει να αποφεύγεται.

Πως γίνεται (τεχνικές που εφαρμόζονται  – περιγραφή της διαδικασίας);

Οπως αναφέρθηκε υπάρχουν δύο τεχνικές η κανονική κοιλιοπλαστική που γίνεται και μετακίνηση του ομφαλού και η mini κοιλιοπλαστική που δεν χρεια΄ζεται να μετακιμηθεί ο ομφαλός και ειναι μικρότερη και η έκταση της τομής και γενικότερα της επεμβασης. Η τομή και στις δύο τεχνικές εντοπίζεται περίπου στο άνω ΄ριο του εφηβαίου και περιορίζεται εκεί στην mini τεχνική ενώ στην maxi μπορεί να φτάσει και έως το όριο των γοφών. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο στόχος είναι να καλύπτεται πλήρως από το εσώρουχο ή το μαγιο. Εάν χρειάζεται μπορεί η κοιλιοπλαστική να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση στις εν λόγω και πε΄ριξ περιοχές για πιο ολοκληρωμένο αποτ΄λεσμα.

Είδος αναισθησίας

Η mini κοιλιοπλαστική μπορεί να γίνει με επισκληρίδιο αναισθησία ενώ η maxi με γενική αναισθησία.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση; Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο; Σε πόσο χρόνο θα αναρρώσω; Σε πόσο καιρό θα μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα χωρίς να φαίνονται τα σημάδια;

Ανάλογα την επέμβαση και την ταχύτητα του χειρουργού η mini κυμαίνεται γύρω στην 1 ώρα και η maxi γύρω στις 2ώρες. Αυτός ο χρόνος επιμηκύνεται αν συνδυαστεί και λιποαναρρόφηση στις επιμαχες περιοχές.
Μετά από mini κοιλιοπλαστική ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Το ιδιο μπορει να συμβεί και σε maxi αλλά συνήθως χρειάζεται να μεινει ένα βράδυ στο νοσοκομείο.
Μετά από την mini η ανάρρωση δεν διαρκεί περισσότερο από 4-5 ημέρες ωστόσο μετά από μεγάλη κοιλιοπλαστική που έχει συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση η ανάρρωση είναι πιο μακροχρόνια και φτάνει τις δύο εβδομάδες
Μετά την υποχώρηση του οιδήματος και των μωλώπων που διαρκεί περι΄που 15 μέρες και εφόσον έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η επούλωση των τομών δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια της επέμβασης αφού οι τομές καλύπτονται με το μαγιώ. Ωστόσο δεν συνιστάται να κολυμπήσει ο ασθενής νωρίτερα απότις 4 εβδομάδες γιατί μπορέι να υπάρξει επίπτωση στα ράμματα (εσωτερικά και εξωτερικά). Πάντως,μια απλή βουτιά στην θάλασσα χωρίς κολύμπι και απότομες κινήσεις μπορεί να γίνει και στις δύο εβδομάδες

Σε πόσο καιρό θα μπορώ να βγω στον ήλιο; Πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα;

Δεν υπάρχει αντένδειξη για έκθεση στον ήλιο, υπό λογικά πλαίσια πάντοτε, πλήν της περιοχής των τομών
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο με την προυπόθεση της διατήρησης ενός σταθερού βάρους και ασκησης από τον ασθενή .Ωστόσο, έστω και αν αυτές οι προυποθ’εσεις δεν τηρηθούν ειναι σχεδόν αδύνατον να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση η περιοχή της κοιλίας που έχει υποβληθεί σε επιτυχημένη κοιλιοπλαστική.

Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές; Ποιοι δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε μια τέτοια επέμβαση – αντενδείξεις;

Οι κίνδυνοι και επιπλοκές που πιθανόν να προκύψουν είναι σε γενικές γραμμές κοινές στις επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής αλλά σπάνιες π.χ. αιμάτωμα, φλεγμονή, κακή επόυλωση, ασυμμετρία, συλλογή υγρού, νέκρωση δέρματος και εξαιρετικά σπάνια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.
Ο΄σοι υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν είναι υπό έλεγχο όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, ιστορικό εμβολής, κακοήθη παχυσαρκία κλπ

Τι μπορώ να κάνω και για τις… χειρολαβές του έρωτα

Χειρολαβές του έρωτα αποκαλούνται οι περιοχές στην πλάγια άνω περιοχή των γοφών και ανταποκρίνονται πολύ καλά στην λιποαναρροφηση δημιουργωντας ξανά μια λεπτή μέση